Fight or Flight

Fight of flightmodus – Toen op vrijdagavond, nu anderhalve week geleden, onze kat werd aangereden door een auto en ik daar getuige van was, kwam mijn lichaam in een fight modus. De adrenaline hield me alert om onze kat te pakken en ervoor te zorgen dat hij veilig bij de dierenarts kwam.

Tips die je kunnen helpen om te gaan met stress

Het werden vier spannende dagen waarin we op en neer gesmeten werden tussen hoop en vrees. Op dinsdagavond mochten we onze kat ophalen en was hij eindelijk weer thuis; op naar herstel.
 
Nadat onze kat thuis was merkte ik aan mijn lichaam dat ik spanning vast hield. Mijn schouders deden pijn en ik voelde een lichte hoofdpijn opkomen.
Op de vrijdag nadat onze kat is thuisgekomen, heb ik een kleine aanrijding veroorzaakt. Dit was mijn wake-up call. Ik was helemaal niet aanwezig in het hier en nu. Mijn lichaam had het trauma nog niet losgelaten en dit zorgde ervoor dat ik teveel in mijn hoofd bezig was en dus minder alert was op mijn omgeving.
 
Ik ging op onderzoek uit en las over wat er gebeurt als je lichaam in een constante staat van alertheid is. Als je gestresst bent maak je veel adrenaline aan. Als dit lang door blijft gaan komt je lichaam in de overlevingsstand terecht. Het is te vergelijken met constant ‘op wacht’ staan. Dit vreet natuurlijk energie. Ook kan zelfs je immuunsysteem een klap krijgen. Je lichaam blijft hangen in die oorspronkelijke nare ervaring. Die gevoelens van angst en machteloosheid kunnen zelfs zich uiten in pijn in de borst, verkrampte spieren en een snelle ademhaling.
 
Onderstaande tips kunnen je helpen om te gaan met deze stress:
* Allereerst kun je uitzoeken waar de stress vandaan komt en of je de bron van je stress kunt wegnemen.
* Sporten en bewegen is zeer effectief bij stress. Als je gestresst bent maak je veel adrenaline aan. Door te bewegen kan het teveel aan adrenaline weer ‘opgebruikt’ worden. Je lichaam komt dan weer in balans.
* Het is wetenschappelijk bewezen dat meditatie zeer effectief is voor het verminderen van stress.
* Een reiki-behandeling helpt je om de negatieve energie te transformeren en/of af te voeren en de positieve energie te versterken waardoor je energiebanen weer vrij van blokkades zijn.
* Een andere gezonde activiteit om stress te verminderen is Yoga. Bij Yoga neem je verschillende lichaamshoudingen aan en je leert ademhalingstechnieken. Je energie gaat stromen en hierdoor ga je je beter voelen.
* Ook coaching of Psychotherapie kan zeer effectief zijn bij stress. Psycho-educatie kan rust brengen omdat je meer inzicht krijgt in hoe dingen bij en voor jou werken. Sowieso helpt het om te praten. Het is een mooie uitlaatklep en vermindert daadwerkelijk ook stress.
 
Wat mij geholpen heeft om uit die staat van constante alertheid te komen is dat ik mezelf behandeld heb met reiki. Ik ben weer gaan wandelen en ik heb ook gemediteerd. Door alle commotie rondom de kat sloeg ik de voorgaande acties over, terwijl dit normaal gesproken in mijn dagelijkse bezigheden verweven zit. Wat mij ook geholpen heeft is een avondje met vriendinnen doorbrengen. Even lekker kletsen, samen lachen en als het zo is, ook samen huilen. 
 
Inmiddels gaat het met de kat een heel stuk beter en, ook heel belangrijk, met mij ook. Hoe ga jij met stress om? Tips zijn altijd welkom

Scroll naar boven